Internettet fylder 25 år

Det er ikke en jublende glad Tim Berners-Lee, der fejrer at Internettet fylder 25 år.

Internettets Gudfader er derimod afklaret og realistisk og maner til bevidsthed om Nettets særlige karakter og potentiale.

Han opfordrer desuden til handling mod for megen indflydelse på og kontrol over internettet fra magthaveres side.

I flere blog indlæg giver Berners-Lee, nogle steder i en lidt dunkel tone, udtryk for behovet for at beskytte de principper, som Nettet til grundlagt efter.

Today, and throughout this year, we should celebrate the Web’s first 25 years. But though the mood is upbeat, we also know we are not done.

We have much to do for the Web to reach its full potential. We must continue to defend its core principles and tackle some key challenges.
Tim Berners-Lee

Foreslår et digitalt Magna Carta

Han foreslår det kan ske blandt andet ved at skrive et slags Magna Carta for Internettet.

Kontrollen med The World Wide Web er ikke længere så demokratisk, som mange ved dets begyndelse for 25 år siden håbede.

Det har Edward Snowdens eksempel vist os…

…let’s keep it free and open!

Tim Berners-Lee benytter 25 års jubilæet til at fremsætte forslag om skabelse af nogle grundlæggende rettigheder og spilleregler for Nettet.

“På internettets 25-års fødselsdag, beder jeg alle om at tage del i skabelsen af de fremtidige standarder for World Wide Web, og at hvert enkelt land udvikler sin egen digitale bill of rights for at fremme et frit og åbent web for alle.”

Sådan skrev Tim Berners-Lee fornylig på Googles officielle blog.

Det er ikke mindst for de generationer af kommende internet brugere, der om stadig er off-line, og som i dag udgør ca. 60% af verdens befolkning, at Tim Berners-Lee mener, at det er nødvendigt med en digital bill of rights for internettet.

Se Time Berners-Lee tale i anledning af Internettet 25 års jubilæum