Eske Willerslev får Albert Einstein World Award

I denne uge kom det frem at DNA forskeren Eske Willerslev får Albert Einstein World Award of Science 2024.

Prisen, der uddeles af World Cultural Council, vil blive overrakt Eske Willerslev ved en ceremoni den 23. oktober 2024 i Montreal, Quebec i Canada.

Eske Willerslev

Eske Willerslev arbejder til daglig ved Københavns Universitets Globe Institute.

Han får prisen for de mange gennembrud inden for evolutionær genetik, som Eske Willerslev har gjort gennem årene, og for hans bidrag til sekventering af gammelt DNA.

Gennem sit arbejde har Eske Willerslev sammen med en international forskergruppe ved Globe Institute stået for adskillige videnskablige gennembrud indenfor sekventering af det, der kaldes ‘gammelt DNA’.

Har omskrevet menneskets tidlige historie mere end en gang

Willerslev har omskrevet menneskets tidlige historie i flere omgange gennem sine gennembrud i DNA forskningen.

I 2010 lykkedes det for Willerslev og hans team af forskere at sekventere menneskeligt DNA fra en uddød kultur.

Det skete ved hjælp af en hårtot fra et medlem af den grønlandske Saqqaq-kultur, der levede for 4.500 år siden i det sydlige Grønland.

I 2011 skabte Willerslev sensation ved at påvise at Australiens oprindelige befolkning, Aboriginerne, nedstammer fra en tidlig indvandring til Asien, der foregik for 70.000 år siden.

Konklusionerne blev tilvejebragt gennem analyse af et genom fra en australsk aboriginer fra før en europæisk genetisk påvirkning indtraf.

Albert Einstein World Award of Science

Albert Einstein World Award of Science uddeles ifølge World Cultural Council årligt til en forsker som en anerkendelse for de videnskabelige og teknologiske resultater, der har ført til videnskablige fremskridt og gavn for menneskeheden.

World Cultural Council

World Cultural Council (WCC) er en international organisation, der blev grundlagt i Mexico i 1982 af 124 fremtrædende videnskabsmænd og akademikere, heriblandt flere nobelpristagere.