Første amerikanske månemission i 50 år

Den første amerikanske månemission i 50 år blev en realitet, da Peregrine 1 fartøjet blev opsendt den 8. januar 2024 fra det amerikanske rumfartscenter Cape Canaveral Space Launch Complex 41.

Månelandinsgfartøjet Peregrine 1 er udviklet og bygget af virksomheden Astrobotic Technology, der er en privatejet amerikansk virksomhed.

Astrobotic Technology udvikler fjernstyrede, automatiserede og autonome teknologier til brug for rumfartsindustrien.

Peregrine 1 er virksomhedens første store rumprojekt i samarbejde med blandt andre NASA.

Amerikansk landing på Månen før Artemis

Selvom NASAs nye store Artemis rumprogram allerede har været på en ubemandet tur rundt om Månen, så er Peregrine 1 mission den første amerikanske månemission i 50 år, hvor et landingsfartøj, hvis alt går som planlagt, skal lande på Månens overflade.

Landingen med Peregrine 1 er planlagt til at finde sted den 23. februar 2024.

Første opsendelse med Vulcan Centaur

Opsendelsen af PeregrIne 1 foregik ved hjælp af det helt nye to-trins heavy-lift opsendelsessystem Vulcan Centaur, der er udviklet og bygget af virksomheden United Launch Alliance, ULA.

ULA er et  joint venture mellem to af giganterne i amerikansk rumfart Lockheed Martin Space og Boeing Defense, Space & Security.

En ‘anomali’

Cirka syv timer efter opsendelsen meddelte Astrobotic, at en uregelmæssighed ved fartøjet gav problemer med at orientere solpanelerne på Peregrine 1 korrekt i forhold til Solen.

Ifølge Astrobotic var det sandsynligvis et problem med fartøjets fremdrift, altså dets motorer og thrustere, de små raketboostere, der bruges til at orientere fartøjet korrekt i forhold til for eksempel Solen, der var årsag til uregelmæssigheden.

Senere meddelte Astrobotics at årsagen til problemet var blevet identificeret som en lækage af brændstof.

I en erklæring fra i går aftes udtalte Astrobotic, at det har kontrol over situationen.