Microsoft HoloLens – en ny Google Glass?

Microsofts HoloLens er meget mere end den mislykkede Goggle Glass.

HoloLens er et interface til Augmented Reality – et AR HMD eller en AR-brille, der kombinerer virkelighed og hologrammer, og derved udvider den aktuelt oplevede virkelighed – i dette tilfælde vha. HoloLens.

Microsoft kalder deres nye AR teknologi for et interface til “mixed reality”.

HoloLens er blevet udviklet i et superhemmelig og hermetisk lukket afsnit af den – ironisk nok – mest åbne bygning den 40 år gamle it-virksomhed har, nemlig Microsofts besøgscenter.

I et kælderafsnit har et lille Microsoft team i bedste Apple-stil arbejdet i fem år på det tophemmelige produkt, HoloLens, der altså så dagens lys for første gang i går.

Microsoft HoloLens

Microsoft viste flere eksempler på hvad det er HoloLens kan.

Eksempelvis kan brillen bruges til at designe ting, med det tilhørende værktøjsmodul Holo Studio, hvilket de viste en demo af på scenen.

En quadcopter (drone) blev designet af en kvinde iført HoloLens alene vha. stemmestyring og håndgestikulerende bevægelser.

Her kunne hun gribe ud efter virtuelle værktøjer og materialer, og bygge, forme og farve et 3D-objekt. Quadcopteren blev efterfølgende printet på en 3D-printer.

Microsoft HoloLens - teknologikritik
Foto: Kai Kowalewski. CC BY-SA 4.0

Skypekonference med briller på

Flere af de tilstedeværende journalister fik efter præsentationen lov til at prøve, hvordan Skype kan bruges med computerbrillen.

Journalisterne skulle montere en kontakt, via instruktioner fra en mand der sad ved en Surface Pro 3 i et andet lokale, som blev tegnet henover deres virkelige synsfelt,.

Med digitale instruktioner lagt hen over de virkelige ledninger, kunne journalisterne på få øjeblikke selv montere kontakten.

Det blev af flere fremhævet som den største aha-oplevelse med den nye brille.

Anderledes end Virtual Reality

Ovenstående eksempel er præcist det der adskiller HoloLens fra Virtual Reality og Googles nu hedengange Google Glass.

Med HoloLens går man ikke ind i et digitalt parallelunivers som med Oculus (som Facebook købte for 2 milliarder dollars sidste år), og man skal heller ikke kigge væk fra virkeligheden som med Google Glass. I stedet blandes det digitale univers og virkeligheden.

Nogle vil kalde det augmented reality Microsoft kalder det holographics.

Med det tilhørende HoloStudio, kommer brillen med et værktøj som gør at brillen ikke kun fungerer som et middel til anderledes oplevelser, men giver brugeren et værktøj til at skabe nye ting.

Dermed adskiller Microsofts nye produkt sig markant fra de andre bud på en computerbrille, vi har set de seneste år.

Din stue bliver en spillebane

Computerspil er også en vigtig del af HoloLens DNA.

Microsoft har allerede lavet en demoudgave af spillet Minecraft (som de købte for 2,5 millliarder dollars sidste år), hvor rummet spilleren er i bliver transformeret til en Minecraft-verden.

Her fungerer bordene og væggene i det rum man fysisk står i som elementer der kan interageres med, og hvor man fx kan prikke hul i et virkeligt bord ind til en kunstig verden.

HoloLens skulle komme på markedet i år. Ifølge Microsoft er HoloLens et standalone produkt, og kræver hverken en smartphone eller en anden computer for at virke.

Prisen på brillen er endnu ukendt, ligesom også den præcise udgivelsesdato er, men produktet skulle ifølge Microsoft komme på gaden omkring det officielle release af Microsoft 10, som forventes at blive i slutningen af 2015.