Forskere kan omdanne kuldioxid til kul

If I could turn back time – If I could find a way…”
Cher

Det er lykkedes for australske forskere ved RMIT, Royal Melbourne Institute of Technology i Melbourne i Australien, at udvikle en teknik til at omdanne CO2 fra gasform til kulstofpartikler i fast form.

Det giver håb om at kunne, om ikke skrue tiden tilbage, så i hvertfald bremse den katastrofale ophobning af drivhus-gasser i jordens atmosfære.

En af forskerne bag nyheden Torben Daeneke fra RMIT siger, at der stadig resterer et stort arbejde med at videreudvikle teknikkerne.

Dette det første skridt til at kunne føre CO2 gasser tilbage til undergrunden i kulform:

While we can’t literally turn back time, turning carbon dioxide back into coal and burying it back in the ground is a bit like rewinding the emissions clock.

To date, COhas only been converted into a solid at extremely high temperatures, making it industrially unviable.

By using liquid metals as a catalyst, we’ve shown it’s possible to turn the gas back into carbon at room temperature, in a process that’s efficient and scalable.


Torben Daeneke , RMIT

Det’ gratis kul!

Indtil nu har det kun kunnet lade sig gøre at omdanne CO2 til fast stof ved meget høje temperaturer.

Men ved at bruge flydende metaller som katalysator, er det lykkedes at omdanne gassen ved lavere temperatur og uden brug af højt tryk..

Hermed kan omdannelsen foregå på en mere bæredygtig måde uden, at omkostningerne for både miljø og økonomi bliver for høje.