Israel på mission til månen

Israel bliver (formentlig) inden længe den femte nation, der landsætter en fjernstyret sonde på månen.

I nat kl. ca. 2.45 blev et israelsk rumfartøj med det lille landingsfartøj Beresheet, (hebræisk: בראשית) der på dansk betyder ‘Oprindelse’ eller ‘i begyndelsen’, afsendt fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida i USA.

Det er en rumfartshistorisk milepæl, som Israel hermed når, hvis og når sonden til april 2019 går i kredsløb om månen og landsætter et fartøj på månens overflade.

Første privat-finansierede månefærd

Ikke alene vil det være rumfartshistorie i en klassisk forstand hvis Israels første månemission bliver en succes.

Det vil betyde, at Israel bliver den fjerde nation, der landsætter en sonde på Månens overflade.

Indtil nu har USA, Sovjetunionen og Kina landsat sonder på Månen.

Beresheet missionen er allerede historisk, fordi det er første gang en månemission er planlagt og udført af en Non-profit organisation og ved hjælp af private midler.

Den israelske non-profit organisation SpaceIL har arbejdet i mere end otte år på projektet og deltog senest i Googles Lunar X Prize konkurrence med projektet.

Lunar X Prize konkurrencen går ud på at udvikle et projekt, der ved hjælp af udelukkende private midler, kan sende en mission afsted til månen og transmittere en LIVE stream af billeder fra månens overflade tilbage til jorden.

Selvom konkurrencen sluttede uden at der blev fundet en vinder, er SpaceIL altså nu klar med en mission til månen.

Space X Falcon Block 5. Foto: Wikimedia.

Space X leverer transport fartøjet

Den israelske månemission blev opsendt ombord på en Falcon 9 Block 5 raket fra den privatejede Space X organisation.

Det skete fra Space Xs affyringsrampe SLC-40 ved Cape Canaveral Air Force Station Space Launch Complex 40 i Florid, USA.

Falcon 9 er en genbrugelig raket, hvor det første booster trin på raketten efter opsendelsen automatisk vender tilbage til jorden og lander i en oprejst position.

Booster trinnet lander på Space Xs flydende havbaserede landingsplatform. ‘Of Course I Still Love You‘.

Platformen er navngivet af Elon Musk, manden bag Space X, og referer til Iain M. Banks science-fiction roman The Player of Games.

Ifølge et tweet fra Elon Musk, så var denne genindtræden i jordens atmosfære og selve landingen på havplatformen den varmeste hidtil for Falcon 9 booster-trinnet.

https://twitter.com/elonmusk/status/1098767597858779136

En meget lang rejse til Månen

Beresheet sonden er planlagt til at gå i kredsløb om Månen i slutningen af marts i år og til at lande på Månen i medio april i år.

Der er ca. 386.000 kilometer mellem jorden og månen og det tager normalt ca. tre dage at nå månen fra jorden.

Beresheet sonden skal for at nå månen gennemføre en serie stadigt højere kredsløb om jorden.

På et tidspunkt vil sonden nå månens bane, der så vil trække i sonden, så den kan manøvreres ind i et kredsløb om månen.

Det vil betyde, at sonden skal tilbagelægge en strækning på ca. 6.5 millioner kilometer.

SpacIL har udgivet en video, hvor månefærdens avancerede rum-mekanik forklares:

Hvad er meningen?

Man kan spørge om hvad det overordnede formål med Beresheet missionen er – udover at Israel vil med i klubben over Lunar Landing Nations.

Et er, at SpaceIL deltog i Googles Lunar X Prize konkurrence.

Men har missionen meget andet formål end at skaffe PR til Israel som nation?

Der er efter sigende et videnskabeligt eksperiment ombord på Beresheet, der går ud på at måle magnetfeltet omkring landingsfartøjet.

Ground breaking science tror vi ikke på, at det eksperiment vil blive til, men lad os nu se…

Der vil naturligvis kunne høstes mange erfaringer fra missionen, som Israel vil kunne udnytte i andre sammenhænge.

Beresheet har, sammen med en mængde andre data, det samlede Wikipedia online leksikon med på nogle særligt holdbare diske, der er beregnet til at kunne holde i (rigtig) mange år.

Ifølge Nova Spivack fra the Arch Mission Foundation, der har været med til at bygge diskene, udgør diskene en slags back-up for menneskeheden og er det første hen mod et interplanetarisk bibliotek af big data…

The interplanetary network of backup locations we have started may even help to enable an interplanetary Internet. As we become a spacefaring civilization, we are going to need ways to move big data around the solar system, and protect it in transit, and at each location.”

På den måde får Beresheet sit rasion d’etre gennem en aura af at være en ‘ur-gnist’ for menneskeheden, ligesom de første Voyager sonders Golden Records.

Skriv en kommentar