Ny genteknologisk diabetes diagnostik afslører sjældne diabetestyper

Ny genteknologisk diabetes diagnostik giver bedre behandling af sjældne typer diabetes.

Videnskab.dk skriver i dag om hvordan diagnosticeringen af diabetes nu er belvet forbedret med en ny og billig teknik til at bestemme sjældne former for sukkersyge.

Hermed kan flere undgå alvorlige følgesygdomme.

Type-2 diabetes er ikke længere et isoleret fænomen for et bestemt køn eller overvægtige.

I dag passer betegnelsen bedre på lidelsen, da den også rammer kvinder, børn og tynde mennesker.

Betegnelsen type 2-diabetes dækker over mange forskellige sygdomme, selv om det som udgangspunkt behandles som en lidelse.

Det koster tusindvis af danskere den rette behandling, og for mange kan det betyde alvorlige følgesygdomme, som amputation, nyresvigt eller hjerte-kar-sygdomme, skriver videnskab.dk.

Ny genteknologisk diabetes diagnostik

Det er filosofien bag en ny teknik til at bestemme sjældne former for arvelig sukkersyge MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young), der ligner klassisk type 2-diabetes, men i virkeligheden er en helt anden form for sukkersyge.

Teknikken er udviklet af DD2, Dansk Center for Strategisk Forskning i Type 2-diabetes, og Københavns Universitet i samarbejde med teknologivirksomheden BGI.

Mange diabetespatienter bliver puttet i nogle diagnostiske kasser, og en lille del får en forkert behandling.

Vi vil tro, det er 1-2 procent af alle dem med type 2-sukkersyge, der har MODY, hvilket svarer til mellem 2 og 5.000 patienter i Danmark.

De behandles som type 2-diabetikere, men responderer dårligt på behandlingen, så burde behandles anderledes.

Med den nye teknik kan vi ud fra en DNA-profil diagnosticere billigere og behandle bedre“, siger læge og professor ved Københavns Universitet, Torben Hansen, som også leder forskningsprojektet for DD2.

Læs hele artiklen på Videnskab.dk

Kopiering er ikke tilladt / Content copying is not allowed