Temperaturstigningen i verdenshavene er ude af kontrol

Temperaturstigningen i verdenshavene er ude af kontrol.

Det er blevet trivielt at nævne, at de stigende havtemperaturer udgør en enorm trussel for livet på jorden – ikke kun i havet.

Det kan lyde som som en dommedagsprædiken, men mennesket er i fuld gang med at ødelægge Jorden, der, så vidt vi ved, er det eneste beboelige område i universet.

Den gennemsnitlige havtemperatur stiger år for år.

Med det følger en forandring i vejret, som selv de mest pessimistiske klimaforskere ville have forsvoret for bare nogle få år siden.

Ekstreme havtemperaturer er ‘The New Normal’

I et omfattende studie af stigninger i havtemperaturer i perioden fra 1870 til i dag (2021), har forskere ved Monterey Bay Aquarium i Monterey, Californien i USA påvist, at de havtemperaturer, som tidligere blev betragtet som ekstreme, nu er det nye normalbillede.

I dag siger forskere, at de registrerede stigninger i havtemperaturen de har målt fra 2014 til 2019, blev for en årrække siden betragtet som ekstreme.

De nuværende forhøjede temperaturer tegner det nye normalbillede i mere end halvdelen af det område vi kalder verdenshavene.

Den onde spiral bestående af klimaforandringer og stigende havtemperaturer er ved at være et faktum, mener flere og flere forskere.

De hastigt stigende gennemsnitlige havtemperaturer fra 2014 til i dag har gjort, at stort set hele økosystemet i verdenshavene nu er truet.

Forskerne fra Monterey Bay Aquarium slår i deres studie fast, at vigtige marine økosystemer som f.eks. koralrev, havgræs og tangskove nu trues af kollaps.

Hvis først økosystemerne i verdenshavene forsvinder, så forsvinder en meget stor del af menneskets livsgrundlag på landjorden.

Point of no return

Et såkaldt ‘Point of no return’ er nået flere steder i verdenshavene.

Point of no return vil i denne sammenhæng være nået, når stigningen i gennemsnitstemperaturen ikke falder ned under 50%, målt over en bestemt periode, eller hvis den samme gennemsnitstemperatur bliver normaltemperaturen.

De to grafer for henholdsvis den nordlige halvkugle og den sydlige halvkugle viser i begge tilfælde at ‘point of no return’ enten er nået eller venter i den nærmeste fremtid.

Temperaturstigningen i verdenshavene er ude af kontrol
The recent normalization of historical marine heat extremes. Illustration: © Kisei R. Tanaka Kyle S. Van Houtan, journals.plos.org

Umulig at bortforklare

Ser man på de seneste 40 års ti-årlige målinger af temperaturstigningen i verdenshavene bliver både stigningen og udbredelsen af temperaturstigningen meget synlig og umulig at bortforklare.

The recent normalization of historical marine heat extremes. Illustration: © Kisei R. Tanaka Kyle S. Van Houtan, journals.plos.org

Opdatering 7/3 2022:

Temperaturstigningen i verdenshavene er en ting, men der er mere…

Som om det ikke skulle være nok at temperaturstigningen i verdenshavene er ude af kontrol og verdenshavene er ved at blive for varme, så indikerer en netop offentliggjort rapport i tidsskriftet Nature Climate Change, at Amazonas regnskov nærmer sig et ‘tipping-point’ for skovens egen regenereringsevne af ødelagte områder i Amazonas regnskoven.

Amazonas regnskoven udgør et uundværligt element i klodens samlede klima system.

Ifølge de tre forskere bag studiet er Amazonas regnskovens regenereringsevne blevet ødelagt gennem de seneste årtiers skovhugst, udlægning til landbrugsjord og skovbrande.

Mens disse ting sker for øjnene af os, så taler og taler vores politikere om hvor forfærdeligt det er.

Men de kvier sig ved at indføre de skrappe klimatiltag, der skal til for at bremse spiralen af klimaforandringer.

Måske gør de det fordi de ikke regner med folkelig opbakning til indførelse af skrappe miljøtiltag.

Ja, det vil forandre vores tilværelse på grundlæggende vis.

Mange af de ting, der gør især den vestlige livsstil behagelig og komfortabel, vil vi i fremtiden blive tvunget til at skulle undvære.

Men spørgsmålet er om det allerede er for sent, eller om vi virkelig kan vente til 2030 – 2050 med at indføre og implementere de klimatiltag, som vores politikere ynder at tale om – især op til et kommende valg…