Vellykket opsendelse af to astronauter

Et helt nyt kapitel i rumfartshistorien blev lørdag den 30. maj 2020 indledt, da NASA og SpaceX gennemførte en vellykket opsendelse af to astronauter fra Kennedy Space Center i Cape Canaveral i Florida USA kl. 20.22 dansk tid.

Den vellykkede opsendelse er det første skridt i et nyt rumprojekt, der skal bringe mennesket tilbage til månen, og på lang sigt til planeten Mars.

I et historisk samarbejde mellem den amerikanske stats rumfartsadministration NASA og den private virksomhed SpaceX blev to amerikanske astronauter sendt ud i rummet fra amerikansk jord for første gang siden 2011.

Entry burn en succes

NASAs fornyede opsendelsesprogram fra amerikansk jord er spækket med ny teknologi.

En af de mange nyskabelser er det genbrugelige første booster-trin på SpaceXs Falcon 9 raket.

Efter frigørelse fra den resterende del af Falcon-9 raketten vender booster-trinnet rundt i den øvre atmosfære og begynder et kontrolleret fald tilbage mod jorden.

Her tænder boosteren motorerne igen i et entry-burn, der ender med en kontrolleret landing på SpaceXs Of Course I Still Love You pram i havet ved hjælp af et udfoldeligt landingsstel.

SpaceX Entry Burn

Vellykket opsendelse af to astronauter - teknologikritk.dk
SpaceX Entry Burn af Falcon-9 rakettens nederste genbrugelige booster trin. Ill.: spacex.com

Et pust fra Apollo

Den vellykkede opsendelseaf de to astronauter fandt sted fra den samme opsendelsesrampe, som blev anvendt til opsendelsen af Apollo 11 missionen den 20. juli 1969.

Det var Apollo 11 missionen, der landsatte de to første mennesker på månen.

Ligesom Apollo programmets mål var landsætningen af mennesker på månen, så er NASAs fornyede aktiviteter rettet mod i første omgang månen.

Det nye og helt utroligt fascinerende Artemis program, der blandt andet rummer Gateway, som er en rumstation i kredsløb om månen, skal kulminere med en permanent tilstedeværelse af mennesker på månen.

Se opsendelsen på Twitter @NASA

Se NASA video om den historiske opsendelse

Video: NASA – Youtube