Ny NASA mission til Mars

I slutningen af juli eller begyndelsen af august 2020 er en ny NASA mission til Mars planlagt til at blive opsendt.

Det er NASAs Mars Perseverance Mission med den nye Perseverance Rover, der efter planen opsendes, når Mars og Jorden står i gunstige positioner i forhold til hinanden.

Mars Perseverance Rover missionen er en del af NASAs Mars Exploration Program, der er NASAs langsigtede program for udforskning af den røde planet ved hjælp af fjern- og selvstyrede udforskningskøretøjer.

Den ny NASA mission til Mars bygger på NASAs gennemprøvede Mars Science Laboratory teknologi, som Curiosity missionens rover og landingssystem benyttede.

Perseverance Rover missionen blive NASAs fjerde ekspedition til Mars med robotkøretøjer.

Is there life on Mars?

Den ny NASA mission til Mars – Mars Perseverance – er en del af NASAs fortsatte indsats for at finde beviser for (tidligere) liv på Mars.

Som noget helt nyt er Perseverance udstyret med et kernebor, der kan udbore jord- og klippeprøver og derefter placere prøverne i små opbevaringsrør på Mars overflade.

Fremtidige bemandede missioner til Mars kan så hente rørene med jord- og klippeprøver og tage dem med tilbage til jorden.

Den ny NASA mission til Mars i år skal desuden demonstrere teknikker til at producere ilt ved hjælp af medbragt udstyr, og samtidig søge efter vand i Mars undergrund.

Altsammen som led i NASAs forberedelser til bemandede missioner til Mars.

Rumkapløb – også til Mars

Rumkapløbet mellem Sovjetunionen og USA bestod ikke kun i at blive den første nation i rummet, det første menneske i rummet og endelig det første menneske på Månen.

Der eksistrede også et rumkapløb mellem de to koldkrigsnationer om at komme først til Mars.

Den moderne udforskning af Mars blev indledt i 1962 med Sovjetunionens Mars program og få år efter med USAs Mariner program.

Det sovjetiske Mars program

Det sovjetiske Mars program bestod af en række rumfartøjer og landingsfartøjer, der alle var planlagt til at udforske Mars.

Det sovjetiske Mars program havde kun betinget succes.

Mange opsendelser gik galt allerede under opsendelsen fra jorden og flere missioner mistede kontakten til jorden undervejs mod Mars.

Den 2. december 1971 lykkedes det Sovjetunionen at foretage en kontrolleret landing på Mars med det sovjetiske Mars 3 landingsfartøj.

Efter landingen indledte Mars 3 en transmission af det første TV-billede fra Mars overflade tilbage til jorden.

Efter 14 sekunders transmission mistede man kontakten til landingsfartøjet, og kun 70 – 90 linjer af det første TV-billede blev transmitteret.

Det amerikanske Mariner program

Det amerikanske Mariner program bestod af en serie af rumfartøjer, der skulle udføre forbi flyvning og fjernudforskning af planeterne Mars, Venus og Merkur.

Mariner 4 missionen blev i juli 1965 det første rumfartøj, der nåede frem til Mars og foretog en forbiflyvning af planeten.

Den 4. juli 1997 landede NASAs Mars Pathfinder fartøjet på Mars.

Ombord på Pathfinder var udforskningskøretøjet Sojourner, der dermed blev det første rover-køretøj på en anden planet end jorden.

NASA indledte for alvor eftersøgningen efter spor på tidligere liv på Mars med de to rover-missioner Opportunity i 2003 og Curiosity i 2011.