Den 20. juli 2019 er det 50 år siden, at Apollo 11 missionen landede på Månen og mennesket for første gang satte sin fod på et fremmed himmellegeme.
Missionen var Apollo programmets femte bemandede mission og den første månelanding med astronauter ombord.
Ombord var de tre amerikanske astronauter Michael Collins, Edwin Aldrin Jr. og Neil Armstrong.
Mens Michael Collins forblev i kredsløb om Månen i kommando modulet Columbia forlod først Neil Armstrong og derefter Buzz Aldrin landingsfartøjet the Eagle 4 den 21. juli 1969 klokken 02:56 UTC.
De to astronauter opholdt sig i 2 timer og 15 minutter på Månens overflade hvor de tog billeder af Månen og indsamlede sten og andet materiale fra Månens overflade.
Niel Armstrong blev det første menneske til at betræde en fremmed planets overflade.
That’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind.
Neil Armstrong
Opsendelsen af Apollo 11 var den foreløbige kulmination på 25 års forskning i og udvikling af bemandede rumflyvninger.
Forud var gået et intenst rumkapløb mellem USA og Sovjetunionen om at komme først i rummet og blive verdens dominerende rum-magt.
Sovjetunionen havde slået USA flere gange i starten af rumkapløbet med opsendelsen af den første satellit Sputnik i 1957 og den første bemandede rumflyvning med Yuri Gagarin i 1961.
Den første kvinde i rummet var ligeledes en sovjetisk succes med opsendelsen af Valentina Tereshkov, der blev den første kvinde i rummet ombord på Vostok den 16. juni 1963.
Sovjetunionen slog også USA da kosmonauten Alexei Leono ombord på Voskhod 2 i 1965 blev den første kosmonaut, der gennemførte en rumvandring udenfor rumfartøjet.
Da rumkapløbet blev til månekapløbet i løbet af 1960’erne overtog USA føringen i rumkapløbet med flere vellykkede missioner til Månen.
Rumkapløbet kulminerede i 1969 med ‘månelandingen‘, som var det navn Apollo 11 færden blev kendt under.