Indiens Chandrayaan-2 mission er forsinket

Indiens Chandrayaan-2 mission er forsinket.

Blot 56 minutter (T-56) før opsendelsen af det indiske månelandingsprojekt Chandrayaan-2 søndag 14/7 2019 blev nedtællingen først frosset af affyringsautomatikken for derefter at blive stoppet helt.

Chandrayaan-2 skulle have være opsendt fra ISROs (den indiske rumfartsorganisation) Satish Dhawan Space Centre på øen Sriharikota i den indiske delstat Andhra Pradesh i det sydøstlige Indien.

Indiens mest ambitiøse rumfartseventyr er således blevet forsinket, så inderne ikke når at foretage opsendelsen i den symbolsk vigtige 50-års jubilæums uge for Apollo 11 missionen.

Eksklusiv klub af måne-nationer

Indiens Chandrayaan-2 mission skal sørge for at Indien endelig kan blive det kun fjerde medlem af den eksklusive klub af nationer, der har foretaget en blød kontrolleret landing på Månen.

Indtil nu har USA, Sovjetunionen (Rusland) og Kina som de eneste nationer været i stand til at udføre den komplekse mission med en kontrolleret landing på Månen.

I 2008 opsendte Indien Chandrayaan-1, der bestod af en såkaldt ‘Orbiter‘ (en satellit i kredsløb om Månen), der medbragte en såkaldt Iimpactor‘.

En impactor er et fjernstyret landingsfartøj, hvor selve landingen på Månen bedst kan beskrives som et styrt.

Chandrayaan-1 var en stor succes for det indiske rumfarts program, der selv har udviklet den teknologi og udstyr, der bragte Chandrayaan-1 frem til Månen.

Chandrayaan-2

Chandrayaan-2 er Indiens første forsøg med en blød månelanding.

Målet er Månens uudforskede sydpol, hvor forskere mener, der kan gemme sig store mængder frosset vand.

Chandrayaan-2  Pragyan rover og Vikram lander. Teknologikritik.dk
Chandrayaan-2 med Pragyan rover og Vikram lander. Foto: Wikimedia

Chandrayaan-2 fartøjet vejer i alt 4 tons og består af tre mindre fartøjer:

En ‘orbiter‘, der indsættes i kredsløb om Måne og et landingsfartøj, kaldet Vikram, der medbringer Pragyan, der er en såkaldt ‘Moon Rover‘.

Roveren skal bevæge sig rundt på Månens sydpol, hvor den skal lede efter vand og foretage kemiske analyser af Månens overflade-materiale.

Selvom Indiens Chandrayaan-2 mission er forsinket, så fortsætter inderne forberedelserne til opsendelsen.

Der er ikke fastsat nogen ny officiel dato for opsendelsen.

Lang indisk rumfarts tradition

Indien har haft et rumfarts program næsten lige så længe som USA og Sovjetunionen.

Indiens første rumfarts organisation INCOSPAR (Indian National Committee for Space Research) blev oprettet under Præsident Nehru i 1962.

Siden da har Indien arbejdet på at blive først en rumfartsnation og siden medlem af klubben af nationer, der har gennemført en blød månelanding.

I 1975 opsendte Indien sin første satellit Aryabhata, der blev opsendt ombord på en sovjetisk C-1 Intercosmos raket.

I 1980 opsendte Indien en satellit med sin egen-producerede raket Satellite Launch Vehicle SLV-3.

Chandrayaan-1 missionen til Månen blev opsendt d. 22. oktober 2008 og den 5. november 2013 opsendte Indien en Mars orbiter til planeten Mars,

Skriv en kommentar