Chandrayaan-2 sendt mod Månen

Så lykkedes det for Indien at få sendt deres Chandrayaan-2 fartøj afsted mod Månen.

I går blev Indiens Chandrayaan-2 sendt mod Månen.

Det foregik ved hjælp af Indiens egen-udviklede GSLV Mk III raket, der er en medium løfteraket.

Opsendelsen fandt sted kl. 14.43 lokal tid (09:13 GMT) fra Satish Dhawan Space Centre på øen Sriharikota i Andhra Pradesh i det sydøstlige Indien.

Missionens mål er Månens sydpol, hvor Chandrayaan-2 fartøjets Vikram landingsmodul efter planen skal lande i begyndelsen af september 2019.

Chandrayaan-2 fartøjet vil fra sit kredsløb udføre en række videnskabelige undersøgelser og opmålinger af Månen.

Undersøgelserne fra kredsløbet vil primært foregå ved hjælp af forskellige radarteknologier.

Det drejer sig især om opmåling af Månens overflade, analyser af overfladens bestanddele, dens atmosfære (selvom den er tynd, så er den der), søgen efter vand i ned til 10 meters dybde.

Landingsfartøjet Vikram, der er opkaldt efter grundlæggeren af Indiens rumfartsprogram, Vikram Sarabhai, har også en række instrumenter ombord.

Et seismometer skal udføre seismiske undersøgelser af Månen, mens andre instrumenter vil analysere en de termiske egenskaber ved Månens overflade.

Endelig medbringer Vikram i samarbejde med NASAs Goddard Space Flight Center et laserinstrument til præcisionsmåling af afstanden mellem Jorden og Månen.

Vikram modulet medbringer desuden det lille månekøretøj, Pragyan, der er en såkaldt ‘moon rover‘.

Pragyan køretøjet er en lille mobil udforskningsenhed, der ved hjælp af et laser- og et røntgen spektroskop skal udforske Månens sydpol.

Ikke nogen direkte vej til Månen for Indien

Chandrayaan-2 missionens vej til Månen følger ikke en direkte rute.

Ruten vil, ligesom Israels første forsøg på at nå Månen i februar 2019, bestå af en række stadigt højere kredsløb om Jorden, der til sidst sender Chandrayaan-2 mod Månen.

Årsagen er at Indiens egenudviklede GSLV Mk III raket, i modsætning til Apollo programmets Saturn V raket, ikke er kraftig nok til at sende Chandrayaan-2 fartøjet ud på en direkte kurs mod Månen.

Kopiering er ikke tilladt / Content copying is not allowed