Mars helikopteren Ingenuity

Torsdag aften dansk tid den 18/2 2021 skrev den amerikanske rumfartsadministration NASA historie i mere end en forstand.

For første gang i menneskets historie er et rotordrevet luftfartøj, nemlig Mars helikopteren Ingenuity, landsat på en fremmed planet.

NASAs Perseverance Rover blev landsat på Mars efter ca. et halvt års rejse fra jorden mod Mars.

Ikke nok med det endnu en gang lykkedes for NASA at gennemføre den spektakulære Skycrane manøvre, hvor den store Perseverance Rover ophængt i tre kabler blev sænket ned på overfladen af Mars.

Mars helikopteren Ingenuity er med ombord på Perseverance roveren.

Skycrane manøvren gennemføres ved hjælp af det særlige Powered Descent modul, der er et hovercraft med raketmotorer.

Den første gang NASA gennemførte Skycrane manøvren på Mars var i 2012, da Mars Curiosity roveren blev landsat på Mars.

Mars helikopteren Ingenuity

Ombord på Perseverance missionen findes et vasekægte ‘første gang i menneskehedens historie‘ element, nemlig det første rotordrevne luftfartøj, der udelukkende er skabt til brug på en anden planet: Ingenuity.

Mars helikopteren Ingenuity
Mars helikopteren Ingenuity på undersiden af Perseverance.
Foto: NASA. Public Domain

Mars helikopteren Ingenuity sad indkapslet på undersiden af Perseverance roveren under færden mod Mars og også under selve landingen på Mars.

NASAs Mars helikopter Ingenuity er siden landingen blevet en sensation over hele verden.

Udover at være en teknologisk sensation, er den lille helikopter et vaskeægte stykke verdenshistorie – og en milepæl i menneskehedens historie.

Ingenuity er det første udenjordiske rotordrevne luftfartøj i menneskets historie.

Technology demonstrator

Ingenuity er blevet udviklet af NASA som en såkaldt technology demonstrator.

Blandt andet skal Ingenuity vise at rotordrevet flyvning i en atmosfære, der kun er en 100-del så tæt ved overfladen som på jorden, er mulig.

Selvom tyngdekraften på Mars kun er en sjette-del af tyndgekraften på Jorden, beskriver NASAs ingeniører at lift-off med en helikopter fra Mars overflade op i Mars tynde atmosfære svarer til at nå en flyvehøjde 30 km. med en helikopter på jorden.

Den flyvehøjde er der aldrig nogen helikopter, der har nået på jorden.

Planen er at Ingenuity skal testes og udvikles som en semi-autonom mission scout – et luftfartøj til udforskning og rekognoscering på Mars.

Hyldest til brødrene Wright

Ingenuity helikopteren bærer et lille stykke af stoffet fra brødrene Wrights Wright Flyer, der som bekendt var det fly som de to brødre byggede og brugte til at gennemføre historiens første motoriserede flyvning.