NASA offentliggjorde i går torsdag 30. april 2020 navnene på tre virksomheder, der skal designe, udvikle og levere månelandingsfartøjer til NASAs Artemis missioner.
Det bliver de tre privatejede amerikanske rumfartsvirksomheder SpaceX, Blue Origin og Dynetics, der skal designe og udvikle de såkaldte HLS systemer (Human Landing Systems) til Artemis programmet.
Artemis
Artemis er i den oldgræske mytologi Apollons søster og månens gudinde.
Artemis programmet er en ny række af planlagte månemissioner, der skal udforske månen og forberede langvarige ophold på månen, for i sidste ende at forberede missioner til Mars.
Artemis programmet vil blive udført ved hjælp af en række nyudviklede fartøjer og installationer på og i kredsløb om Månen.
De tre virksomheder, som NASA vælger som leverandører af landingsfartøjer til Artemis missionerne, indgår sammen med NASAs Orion MPCV rumfartøj og nyskabelsen Gateway i det samlede Artemis program.
Gateway skal være en lille rumstation i kredsløb om månen. Gateway er stadig i udviklingsfasen.
Det er planen at Artemis programmet i 2024 skal landsætte de første astronauter på månen siden Apollo programmet i 1960’erne og 1970’erne.
Apollo programmet kulminerede med Apollo 11 missionen, hvor astronauten Neil Armstrong, som det første menneske, trådte ned på månens overflade den 21. juli 1969.
Artemis 1 missionen er en ubemandet testmission til månen, der er berammet til opsendelse i april 2021.1
Artemis 2 missionen bliver den første bemandede Artemis mission med NASAs nye Orion MPCV rumfartøj, og er berammet til opsendelse i slutningen af 2022.
Herefter følger der en række forsyningsmissioner, Artemis Support Missions, der skal levere forsyninger og elementer til Artemis programmets fartøjer og installationer.
Artemis 3 missionen bliver den første bemandede månemission siden Apollo programmets Apollo 17 mission med en berammet opsendelse i 2024.
Artemis 3 skal først docke med Gateway stationen i kredsløb om månen.
Herefter er det planen at mandskabet bemander det nyudviklede månelandingsfartøj og herefter lander på månen.
Tre landingsfartøjer
De tre virksomheder, som NASA vælger som leverandører til Artemis missionerne, skal udvikle og designe hvert sit månelandingsfartøj eller månelandings-system.
Blue Origin Integrated Lander Vehicle (ILV)
Blue Origin, der ejes af Amazons ejer Jeff Bezos, udvikler et Integrated Lander Vehicle (ILV), der er et tre-trins landingsfartøj.
ILV benytter Blue Origins eget opsendelsessystem New Glenn Rocket System og United Launch Alliances (ULA) Vulcan opsendelsessystem.
Dynetics Human Landing System (DHLS)
Dynetics, der ejes af Leidos, udvikler et Dynetics Human Landing System (DHLS).
DHLS er et samlet kompakt landingsfartøj, der kan både lande på og lette fra månens overflade.
DHLS benytter også United Launch Alliances (ULA) Vulcan opsendelsessystem.
SpaceX Starship
SpaceX, der ejes af Elon Musk, manden bag Tesla bilerne, udvikler Starship.
Starship er et integreret rumfartøj med landingsfartøj, der kan lette og lande på månen.
Starship benytter SpaceXs eget Super Heavy opsendelsessystem.
1: Der er bekymring for at den globale Corona epidemi, der brød ud i 2020, vil forsinke hele Artemis programmet.